sobota 16. června 2012

Emo

Emo je americký slangový výraz označující subkulturu, která je definována punkově orientovanou módou a emo hudební stylem, teenagerskou přecitlivělostí a touhou po romantice. Její příslušníci si často libují v ponuré romantice, melancholii a důrazu na vlastní prožitky odehrávající se v jejich vnitřním světě. Někteří vyznavači jsou okouzleni temnotou, jsou fascinováni vším, co souvisí se smrtí, a mohou mít i sklony k sebepoškozování. Emo získalo na popularitě v první dekádě 21. století.

Móda vychází z punku a je doplněna výrazným barvením vlasů a při vhodných příležitostech také nepřehlédnutelným líčením okolo očí v temných odstínech (často i u mužů).
Jako emo jsou označovány dva různé styly oblékání (tvrdý styl a jemný styl). První vychází z „indie EMO“ scény devadesátých let, a má vazby na indie rock a punk rock. Zahrnuje oblečení obnošeného vzhledu, typicky v khaki barvách. Trička bývají těsnější, s potiskem ve stylu osmdesátých let.
Druhý populární styl je tmavší a vyznačuje se rovnými vlasy obarvenými na tmavo (typicky černou, červenou, blond, růžovou nebo nějaký nepřirozený odstín tmavé barvy). Muži nosí upnuté kalhoty, obvyklý je piercing rtů a tmavý make-up u žen (nejvýraznější je černá tužka na oči, ale vyskytují se i červené oční stíny)...



Žádné komentáře:

Okomentovat